woensdag 24 maart 2010

Eastman Muziekprijs: Femke & finale

Zaterdag 27 maart wordt voor de 10de keer de finale van de Eastman Muziekprijs voor de Zeeuwse Jeugd gehouden en wel in de Zeeuwse Concertzaal in Middelburg. Voor mij best spannend want mijn meisje van zestien staat straks op het podium…
Met de Eastman Muziekprijs wil de Vereniging Vrienden van het Zeeuwse Orkest jeugdige amateur muziekbeoefenaars in de gelegenheid stellen om hun talenten en vaardigheden te tonen aan een professionele jury. Dit kan instrumentaal dan wel vocaal, alle stijlen uit het muzikale repertoire mogen aan bod komen.
Wat krijgen we te horen en te zien?
Er zijn zes finalisten die elk 10 tot 15 minuten mogen musiceren:
Categorie A (tot en met 15 jaar):
Martijn Wijsman: piano, Leon Westerweel: hobo, Mirjam van der Ploeg: piano
Categorie B (16 t/m 19 jaar):
Ianthe Piscaer: piano, Nathalie Verburg: klarinet, Femke Nijsse: harp
Het lijkt me geen eenvoudige opgave om te jureren en als ik dat zo lees is het een uitgebreide professionele jury: Willem Smit, directeur van de Zeeuwse Muziekschool; Christian Blaha, componist en toetsenist; Willem Kniknie, directeur Muziekpodium Zeeland; Rob van der Meule, zangleraar en Els Millenaar, lid van Het Zeeuws Orkest.

What about Femke? VWO-5 leerlinge aan de Nehalennia Scholengemeenschap, houdt ook van stijldansen en jazzdance. Zeven jaar geleden was het er ineens, het gevoel voor de harp. Een open dag op de Zeeuwse Muziekschool, ze hoorde de harpmuziek en wilde daar blijven, in dat lokaal, bij dat geluid en die sfeer. Zo begon het, nu staat er al zeven jaar een harp in de kamer en bijna elke dag wordt er gespeeld en geoefend, het verveelt nooit. Voor haar een passie, maar ook een rustgevend ritueel, voor mij the comfort of my soul.

En zoals dat gaat met een harpiste, ze wordt af en toe eens uitgenodigd om op te treden: het begon met Kerst-optredens in verzorgingscentra en later in allerlei kerkjes. Een Guinness Record evenement in Amsterdam (2008) optredens bij Film by the Sea, Park en Po√ęzie, spelen in een tuincentrum, een bruiloft in Veere, met Kerst & Kiara in de Zeeuwse Bibliotheek en vorige zomer zat ze zomaar naast een baal stro en wat schapen op de historische markt in Veere, ja, zo kom je nog eens ergens!

Het is haar droom om een pedaalharp aan te schaffen, eigenlijk is zij daar nu wat muzikale uitdaging betreft aan toe. Eens voorzichtig rondgekeken, ook bij Pro Arte in Antwerpen. Pedaalharpen zijn echter nogal prijzig, met tienduizend euro ben je er nog niet hoor! We moeten maar subsidie aanvragen, sponsors zoeken of een list verzinnen.

Misschien dat Femke met het optreden in de Concertzaal een klein danspasje dichter bij haar ideaal komt, wellicht komen er verzoeken voor nieuwe optredens. Ergens een high tea of wat dan ook? We zullen zien. Verwacht trouwens zaterdag geen harpspel met de sfeer van zacht kabbelende beekjes en mistige en mysterieuze landschappen. Ze heeft pittige stukken uitgekozen, A Moorish Garden, Nataliana en New Blues. Haar grote voorbeelden zijn Deborah Henson en Lavinia Meijer, de modernere harpmuziek.
Winnen of niet winnen is voor mij eigenlijk geen issue, alleen al het mogen optreden is een hoofdprijs. En we gaan sowieso enorm genieten van de finalisten op piano, hobo en klarinet!

Een meisje van zestien, blue eyes, blue dressed, heeft in de lente de kriebels in haar lijf en de blues in her mind en dat zal te laten horen. Voor alle muziekliefhebbers en for the comfort of the jury!Amsterdam, 2008 Guinness Record evenement

Geen opmerkingen:

Een reactie posten