vrijdag 9 juli 2010

Barbecuen in blote kont op een kloteberg

Zuid-Afrika, nog steeds…
Enkele jaren terug kocht ik de dichtbundel Het is onnatuurlijk om te leven (Eenvoudige spoorwegverhalen. Gedichten) van liedjesschrijver, zanger en dichter Gert Vlok Nel. Met slechts één poëziebundel en één bijzondere cd uitgebracht in 1998, verwierf hij een bijna mythische cultstatus. De dubbelcd Beaufort-Wes se Beautiful Woorde bevat de lyrics maar ook de bekroonde documentaire Beautiful in Beaufort-Wes over het gewone leven in het dorp in de Zuid-Afrikaanse Karoo en was bij de VPRO diverse keren te zien.
Citaat omslag dichtbundel: Gert Vlok Nel, bekend van zijn wonderschone ingetogen liedjes, schildert in zijn gedichten een beklemmend en betoverend portret van zijn jeugd in Beaufort-West, op het desolate Zuid-Afrikaanse platteland, waar voornamelijk arme blanken woonden.
Het is onnatuurlijk om te leven is de enige bundel die hij schreef - hij ontving er de Ingrid Jonker-prijs voor. De tweetalige editie is voorzien van een voorwoord van Antje Krog.
Citaat Volkskrant: Zinnen als zoenen. Nel is een zachte natuurkracht die heelt door zijn eigen hopeloosheid als troost aan te bieden, (…) In zijn eigen woorden: mooi mooi mooi.
De originaliteit in het werk van Gert Vlok Nel zie je ook in zijn stijl. Met een soort telegram- oftewel sms-stijl was hij meteen hip, bevrijdde hij zich van zuiver, correct Afrikaans en van officiële spelregels. Het gebruik van ‘í’ voor ‘n’ en ‘&’ voor ‘en’ behoort tot zijn handelsmerk en is overgenomen door jongere dichters.
Bij het luisteren naar de liedjes of het lezen van de gedichten voel je de heimwee naar de illusies hoe het had kunnen zijn, de onmacht en verwarring van de arbeidersklasse en natuurlijk de onmacht van heel Zuid-Afrika. Maar niet alle gedichten zijn somber, zeker niet!

Vanwege de warmte kies ik het volgende gedicht:

oproep

Goegie was veraf vandag
vandag toe ek hom bel
en vanuit die kruik vertel
heel godse dag gesit en paint sê hy
toe in die kar geklim, toe berg toe gefokkenry
kaalgat vleis gebraai hoog bo iewers oers
by galopping van einders, toringing (w(o(l(k(e
toe in die kar geklim en teruggery
toe veraf geklink vir my

oproep

Goegie klonk ver weg vandaag
vandaag toen ik hem belde
en hij voor de vuist vertelde
hele godganse dag zitten schilderen zei hij
toen in de auto gestapt, toen naar de kloteberg gereden
in blote kont vlees gebarbecued hoog boven iets oerachtigs
bij galopperende einders, torenhoge (w(o(l(k(e(n
toen in de auto gestapt en teruggereden
toen ver weg geklonken voor mij

de vertaling is van Robert Dorsman
Het is me wat! Dit gaat in veel opzichten een warm weekend worden, onze jongens moeten met de billen bloot en het is nog mooi barbecue-weer ook!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten