
De boomhut (Lemniscaat, 2009) is een prachtig prentenboek zonder tekst. Wat zien we? De omslagillustratie maakt al nieuwsgierig, wat zou die ijsbeer op de rug van een walvis gaan beleven? Vervolgens zien we op elke rechterpagina een boom-ets in frisse pasteltinten met daarin een boomhut. Op de linkerpagina zien we de aankomst van de ijsbeer, daarna arriveert er via het water een bruine beer en samen betrekken ze de boomhut. Als het water is gezakt komen er over land of door de lucht meer dieren aan: roze kraanvogels, een neushoorn, twee panda’s, een nijlpaard, een pauw, uilen, vogeltjes: allemaal willen ze de boomhut in en als die overvol raakt vertrekken de dieren weer en blijven de twee beren knus en tevreden achter in een boomhut in de sneeuw en kijken ze ’s nachts innig

Zo mooi getekend, een voorbeeld van pure beeldpoëzie.
Een kunstenaarsboek van vader en dochter. Ronald Tolman (beeldhouwer, schilder, graficus) maakte de ets van een boom die op elke bladzijde door kleurveranderingen een andere stemming (of maand van het jaar of levensfase) lijkt te suggereren. Marije Tolman (één van de beste Nederlandse illustratrices) tekende de dieren met hun avonturen. Samen maakten ze een prachtig, verstild, kleurrijk prentenboek voor kinderen vanaf een jaar of drie. Zo’n boek waarvan je de prenten zo zou willen inlijsten!
Enkele reacties uit de pers: wonderbaarlijk kleurgebruik, ode aan de schoonheid van de natuur, geweldig hoe zonder woorden een wereld van verwachting en verwondering vormgegeven wordt, het verhaal is minimaal, de schoonheid maximaal. De boomhut vormt een middelpunt of houvast in het leven, de gelaagdheid in het boek is bijzonder.
De Boomhut kan voor veel kinderen een inspiratiebron zijn: ze kunnen hun eigen verhaal bij de prenten schrijven, tekenen, schilderen of op andere manieren creatief aan de slag gaan.
Ik wil iedereen dit prentenboek aanbevelen, een cadeau-idee voor jezelf, voor alle kinderen in je omgeving, neefjes en nichtjes. Lenen bij de bieb kan ook!
De jury van de Bologna Ragazzi Award oordeelde o.a. als volgt: De boomhut is a wise, clear, even poetic, example of how an established topos of the collective imagination may be revisited with a fresh eye to reveal a continued relevance to modern times. Marije and Ronald Tolman return to the ‘house in the trees’. Their house, however, is rich with subtle cultural references ranging from symbolist painting to the most refined 20th century graphic art...
...was elke dag maar een boomhut-dag...

zie ook: http://www.marijetolman.nl/
Geen opmerkingen:
Een reactie posten