dinsdag 15 juni 2010

Grote Wolf & Kleine Wolf ; Vlag & Wimpel, 2010


Een mooi prentenboek over vriendschap in de ruimste zin van het woord is Grote Wolf & Kleine Wolf, geschreven door Nadine Brun-Cosme en geïllustreerd door Olivier Tallec.
Grote Wolf woonde alleen onder zijn boom, boven op een heuvel. Zo was het altijd geweest.
Op een dag komt Kleine Wolf aanlopen en Grote Wolf maakt zich ongerust over deze indringer: hij zal toch niet ‘groter’ zijn dan hijzelf? Ze brengen de dag samen onder de boom door en houden elkaar vanuit hun ooghoeken nauwlettend in de gaten. Het was toch altijd zijn boom geweest? denkt Grote Wolf wanneer Kleine Wolf ’s nachts blijft slapen. Toch staat hij een piepklein hoekje van de deken af aan Kleine Wolf die ligt te rillen van de kou. De volgende dag deelt hij zijn fruitontbijt. Vervolgens wisselen argwaan en bewondering elkaar af en glimlacht Grote Wolf wanneer hij tijdens een wandeling constateert dat Kleine Wolf inderdaad erg klein is. Ongerust en verdrietig wordt Grote Wolf wanneer Kleine Wolf ’s avonds niet terugkomt. Hij kan niet eten en niet slapen. Als er de volgende dag in de verte een klein stipje verschijnt, klopt het hart van Grote Wolf, voor het eerst in zijn leven, van vreugde. Zonder elkaar vervelen de Wolven zich. Grote Wolf is gelukkig en besluit vaderlijk dat Kleine Wolf mag blijven. Op de laatste twee pagina’s praten de twee met elkaar, begint eigenlijk de echte dialoog.
Het is natuurlijk een verhaal over dieren maar het kan ook gelezen worden als een metafoor voor de komst van een nieuweling, vreemdeling, zusje of broertje. Onzekerheid, argwaan en wantrouwen veranderen (met subtiele humor) in samen delen, volledige acceptatie en liefde voor elkaar.
Naast dit thema zijn het de expressieve kleurige illustraties (aquarelprenten, verf, wasco) die dit prentenboek zo aantrekkelijk en 'warm' maken. Geen Zilveren Griffel, wel een eervolle Vlag & Wimpel (2010) van de Griffeljury. In en buiten het onderwijs is Grote Wolf & Kleine Wolf voor kinderen vanaf 4 jaar een waardevol, belangrijk en mooi prentenboek!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten